zaterdag 22 december 2012

Week 5 & 6: Terug naar de tijd van ossenwagens, paard en kar en koken op een vuurtje in de grond in het midden van de keuken. 12 dagen Myanmar!

Een vlotte vlucht brengt ons tot Yangon, de hoofdstad van Myanmar waar Gui Geuns ons opwacht. Hij is de directeur van het BICC Peer en oprichter van een liefdadigheidsproject in Taunghy in Myanmar. Arme kinderen met ernstige aandoeningen die niet in staat zijn hun behandeling te bekostigen kunnen via dit project geopereerd worden door bekwame chirurgen. Een topproject!
Omdat er hier geen internationale banken zijn en Myanmar enkel kreukvrije, super nette euro- of dollarbiljetten wisselt heeft Hub een aantal eurobiljetten vanuit Peer meegegeven zodat we ons daar geen zorgen om moesten maken. Nogmaals, een dikke merci Hub! 
De eerste dagen verkennen we Yangon waarna we doorreizen naar Nyaung shwe met een nachtbus. De bus hadden we geregeld via een plaatselijk reisbureautje (lees: een living op het 3e verdiep van een klein rijhuisje). Aangekomen bij het busstation blijkt het ticket helemaal geen ticket naar Nyaung shwe en hebben we 20 euro voor niks betaald. Een goed begin! Stomme Birmeese taal waar we niks uit kunnen opmaken.. 
We geraken er uiteindelijk ‘prima’ met een lokaal busje (6 uur over bumpy roads met de knieĆ«n tegen onze kin) en blijven 2 dagen hier. De grenzen van Myanmar zijn nog nooit zo open geweest voor buitenlanders als nu en er kan gesproken worden van een toeristeninvasie. Zonder het boeken van kamers naar hier komen is bijna geen optie. Omdat de vraag veel groter is dan het aanbod is de prijs van een kamer verdrievoudigd, terwijl de kwaliteit er niet op vooruitgegaan is (een double room in 2011: 8 dollar, 2012: 30 dollar). Ook het personeel krijgt geen verdrievoudiging van hun loon. 
We huren een fiets en en trappen naar het meer. Hier leeft de Inle bevolking op paalwoningen op het meer. De meeste gezinnen hebben geen stromend water of elektriciteit. Kinderen zijn tevreden met een hele dag windvliegeren. Even weg van alle stress en drukte. 't Is mooi te zien hoe eenvoudig de mensen hier leven. Altijd vriendelijk, altijd een goeiedag en uitbundig gezwaai. Via een 2-daagse trektocht doorheen het mooie landschap trekken we naar Kalaw. ‘s Avonds eten en slapen we in een authentiek Myanmars dorpje. 2 ossen buiten, grootouders, kinderen en kleinkinderen binnen. Grootouders rond het zelfaangestoken vuurtje op de grond in de keuken, kinderen en kleinkinderen in de living, op matjes voor, natuurlijk, een tv en dvdspeler. Heel interessant te beleven hoe mensen hier leven. Erg primitief allemaal maar zo ontzettend chill en stressloos. Heerlijk. 
Op naar Bagan via, dit keer gelukkig, de juiste nachtbus. De tempels van Oud en Nieuw Bagan zien ontwaken bij zonsopgang en zien slapen gaan bij zonsondergang. Heel indrukwekkend! 3 dagen doorheen de regio gefietst, tempels en pagoda’s bezocht en Dhammales (leer van het Boeddhisme) gekregen van een monnik in zijn klooster boven het water. Myanmar afgesloten samen met Gui in een restaurantje in Yangon City. We gaan zeker ooit terug en voor een langere periode want er valt ontzettend veel te ontdekken, zien, beleven en ervaren in Myanmar. 

Terug in Kuala Lumpur. Blog aanvullen, foto’s uploaden, selecteren en op internet posten. Morgen richting Vietnam waar Marjolein en Peter ons zullen opwachten. Fijne feesten y'all! Maak er een goed 2013 van!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten