zaterdag 12 januari 2013

Week 7, 8 & 9: Door Vietnam in top gear!



Na een dikke maand van bussen, scooters, minivans, taxi’s en een aardappeltruck is het tijd voor eigen vervoer! Peter, een ex-collega van Ben en zijn vriendin Marjolein zijn ook op doorreis in Azië en we ontmoeten hen op 23/12 in Ho Chi Minh City, Vietnam. Dit is de stad van de orde in de gigantische chaos van de brommerkes. Echt waanzin wat daar verzamelt voor een rood licht. Het doel van deze 3 weken Vietnam: op den tuf van zuid Vietnam (Ho Chi Minh City) naar het noorden (Hanoi). 1ste stap: een brommer zoeken. En vinden! Na een aantal uurtjes internetwerk en rondwandelen vinden we 2 Honda Wins. Een grondig onderhoud, het kopen van helmpkes en een bezoek aan het oorlogsmuseum later kunnen we aan onze tocht beginnen! De rit zal uiteindelijk 15 dagen duren en zo’n 20tal reparaties tellen. Ik bespaar jullie een te lang verhaal: we hebben blijkbaar 2 niet zo heel goeie brommers gekocht, we hebben ze te zwaar beladen en er te hard mee gereden de eerste dagen. Het is dus eigenlijk ook een beetje onze eigen schuld en de laatste 5 dagen minder hard rijden verlopen gelukkig wel redelijk vlekkeloos.

Vanuit het warme zuiden naar het kouden noorden rijden wil zeggen ongeveer 2300km doen. Dit met een brommer die 50km/u haalt is geen evidente klus die lange (lees: dagelijks van 5.30u tot 17u onderweg zijn), soms erg koude dagen vraagt, maar we hebben het gehaald en het was meer dan de moeite waard! Onderweg gestopt op plaatsen zoals Cu Chi, Nha Trang beach (waar we met een heuse beachparty op 29/12 nieuwjaar gevierd hebben), Danang (waar we Marjolein en Peter kwijtgespeeld zijn, maar gelukkig ook weer de volgende morgen terugvonden), Hue, Hoi An, een fantastische world heritage site ergens onderweg (waar de look a like van Duke Nukem ons een rondleiding regelde) Halong Bay (dat we bezocht hebben via een mooie boottour met lekker eten, fijne bedden maar een enorme eikel als gids) en Hanoi, ons grote einddoel! Maar net het mooie aan deze 3 weken Vietnam met de brommer is dat we ook het echte Vietnam en zijn bevolking gezien en beleefd hebben. Het volk dat vaak heel enthousiast reageert op blanke toeristen, zeker als er 2 blonde vrouwen bij zijn. Aanraken, op de kont gekletst worden, samen foto’s maken en minutenlang mijn haren moeten afstaan voor wat geaai en gewrijf hoorde er elke keer bij. Op elke hoek van elke straat is er een Hondashop waardoor onze brommers 20 keer snel en voor geen geld gefixt werden. Vietnamezen die zelden met toeristen in contact komen, kennen geen Engels en ook onze gebarentaal zorgde voor de nodige miscommunicatie. Erg handig is wel dat ne wc ne wc is in Vietnam en we dus bij gevolg elke dag in koeien van letters WC op onze hand schreven. ‘Yes yes, we have!’ en dan mochten we gebruik maken van het toilet ergens achterin. Zittend, staand boven een frans toilet of op plaatsen waar de put moeilijk te vinden is. Vietnamezen kennen geen privacy en achtervolgen u tot in de slaapkamer en kijken over uwe schouder mee in uwe portefeuille of notities.

Wat we ook ervaren hebben, is dat het 2 maanden erg koud is in Noord Vietnam maar het ‘gezellig’ buitenzitten met z’n allen niet naar het warme binnen verplaatst. Eten, koffie drinken,… , het gebeurt allemaal in open ruimtes. Enkel slapen doen ze binnen maar onder dikke dekens want, naast Engels, gebarentaal en privacy, kennen ze ook geen verwarming. Met als gevolg dat ik de laatste dag ziekjes in bed lag en wolkjes blies van de koude. De laatste dagen in Hanoi hebben we afgesloten met een goed diner als beloning voor de goede prestatie van onze geweldige chauffeurs Ben en Peter. Het verkeer in Vietnam is druk, stoffig en absoluut niet te vergelijken met België waardoor we ook een paar keer echt geluk hebben gehad. In ieder geval hebben onze jongens dat uitstekend gedaan!

Terwijl ik ziek in bed lig en met maagpijn een soepke opslurp, consumeren Marjolein, Peter en Ben een bbq en een laatste Bia Hoike (het Vietnamese bier van de tap). Buiten, natuurlijk. Op tijd bed in en samen naar de luchthaven. Peter en Marjolein richting Bangkok, Ben en ik naar Kuala Lumpur. Bedankt voor de fijne trip mannen! Junglespeeden doen we wel eens in België, tijd genoeg daar! Geniet nog van jullie reis en succes in Indië! See you at home.


Op naar Singapore en Sydney!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten